1 op 3 vergaderingen nutteloos

Bijna de helft van de Belgische werknemers (46%) beschouwt minstens 1 op 3 vergaderingen als nutteloos.

De top-3 redenen voor het mislukken van een vergadering zijn:

  1. Het nodeloos afwijken van het onderwerp of het doel van de vergadering
  2. De aanwezigheid van deelnemers die er niets te zoeken hebben
  3. De slechte voorbereiding ervan.

Dit blijkt uit een internationale studie van de Amerikaanse beursgenoteerde groep Robert Half International (RHI)* uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau bij 5.686 HR en Finance Managers in 20 landen: Australië, België, Brazilië, Dubai, Duitsland, Frankrijk, Hong Kong, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje, Nederland, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Singapore, Tsjechië, de VS en Zwitserland.

Vergaderitis is een gekende kwaal in het bedrijfsleven. Heel wat medewerkers klagen over de niet aflatende stroom aan interne en externe vergaderingen en dit blijkt ook uit het onderzoek.
Wereldwijd zegt 84% van de ondervraagde werknemers wel eens nutteloos te vergaderen.
In België verliest 87% regelmatig tijd door nutteloze vergaderingen waarvan zelfs bijna de helft (46%) een op drie vergaderingen als volledig nutteloos beschouwt. België situeert zich daarmee naar goede gewoonte bij het peloton van de Europese landen waar het onderzoek plaatsvond, samen met Duitsland (51%), Ierland (49%) en Groot-Brittanië (48%).

De koplopers van het grootst aantal nutteloze vergaderingen situeren zich in zuidelijke richting van Europa met in eerste positie Zwitserland en Italië (59% vindt 1 op 3 vergaderingen nutteloos), gevolgd door Oostenrijk (56%), Spanje (55%) en Frankrijk (53%).

Het minste aantal nutteloze vergaderingen vindt plaats in Luxemburg (20%).

Uit het onderzoek blijkt nog dat de kunst van effectief vergaderen vooral zit in het zorgvuldig afwegen van onderwerp en deelnemers. 

De belangrijkste redenen waarom een vergadering nutteloos wordt geacht, zijn:

  • Het afwijken van het onderwerp of doel van de vergadering (40%)
  • De aanwezigheid van personen die er eigenlijk niet hoeven bij te zijn (35%)
  • De slechte voorbereiding door zowel deelnemers (33%) als de initiatiefnemer (29%).

De meerderheid van de bedrijven neemt geen maatregelen tegen nutteloze vergaderingen.
82% van de ondervraagden ziet geen heil in specifieke maatregelen om het aantal overbodige of nutteloze vergaderingen in te dijken. Nauwelijks 40% vindt dat dagen zonder vergaderingen de productiviteit ten goede komen.

Bron: OfficeTeam