10 manieren om grote bestanden te delen via PC & Notebook

Als je bestanden wil rondsturen via e-mail, loop je al snel tegen beperkingen aan. Bij de meeste e-maildiensten passen in de bijlage namelijk slechts enkele megabytes. Deel je liever grote bestanden via het web, dan moet je op zoek naar een andere oplossing. 

Tip 01: Google Drive
De meeste internetproviders hanteren voor hun e-mailaccounts een bestandslimiet van vijf of tien megabyte. Hiermee lukt het nog net om een foto te verzenden, maar meer hoef je niet te verwachten. E-maildiensten zijn dan ook niet zo geschikt om omvangrijke bestanden te verspreiden. Een uitzondering hierop is Gmail. Deze dienst werkt namelijk naadloos samen met de online opslagdienst Google Drive. 

Tip 02: Gmail
Zodra de bestanden eenmaal in Google Drive staan opgeslagen, verzend je eenvoudig downloadlinks naar andere personen. Je regelt dat met de e-maildienst Gmail. Ben je nog in Google Drive? Selecteer de gewenste bestanden of een volledige map. Klik daarna bovenaan op het pictogram Delen (poppetje met plusteken). 

Tip 03: Skype
Het uitwisselen van bestanden hoeft niet via e-mail. Skype is bij uitstek geschikt om soepel grote bestanden tussen pc's uit te wisselen. Je hoeft namelijk alleen maar een chatgesprek met de juiste persoon te starten. Staat Skype nog niet op je pc? Surf dan naar www.skype.com en klik bovenaan op Downloads. 

Tip 04: TeamViewer
Wil je bestanden delen met iemand die weinig kaas van computers heeft gegeten? Gebruik dan TeamViewer! Met dit programma neem je op afstand een pc van iemand over, waarna je de gewenste bestanden simpel op de harde schijf van diegene achterlaat. Wel dien je ervoor te zorgen dat er een klein programma op het systeem van je vriend actief is, zodat je pc in staat is om op afstand verbinding te maken. 

Tip 05: Bestanden droppen
Als TeamViewer QuickSupport op de pc van je vriend en TeamViewer All-In-One op je eigen computer zijn geopend, deel je gemakkelijk bestanden. Op je eigen pc vul je bij het onderdeel Computer op afstand bedienen het juiste ID in. Als je die niet weet, vraag je je vriend naar deze informatie. Verder markeer je de optie Bestandsoverdracht en klik je op Verbinden met partner. 

Tip 06: Facebook
De Pipe-app maakt het mogelijk om via Facebook bestanden te delen. Handig, want waarschijnlijk zijn de meeste vrienden en familieleden lid van dit sociale netwerk. Even een filmpje of een compleet muziekalbum verzenden is dus snel geregeld. Houd er wel rekening mee dat de bestandslimiet beperkt is tot 1 GB.

Tip 07: BitTorrent Sync
Bittorrent is vooral bekend als downloadnetwerk voor populaire films, series en muziekalbums. Waarschijnlijk wist je niet dat je dit peer-to-peernetwerk net zo gemakkelijk gebruikt om in besloten kring de inhoud van een bepaalde map te delen. Zolang je geen auteursrechtelijk beschermde bestanden deelt, is daar overigens niets illegaals aan. 

Tip 08: Gezamenlijke map
Met BitTorrent Sync creëer je in feite een gezamenlijke map. Alle bestanden die je hierin stopt, zijn automatisch ook voor genodigden zichtbaar. Onder het tabblad Folders bekijk je welke mappen er momenteel beschikbaar zijn om te delen. Via de knop Add a Sync Folder voeg je optioneel nog meer mappen toe. Deze optie is vooral handig wanneer je onder verschillende groepen bestanden wil verspreiden, bijvoorbeeld collega's, familie en vrienden.

Tip 09: File Dropper
Wil je zonder moeilijk gedoe bestanden delen met vrienden? Via de webdienst File Dropper upload je eenvoudig maximaal 5 GB aan data. Vervolgens nodig je anderen uit om de bestanden te downloaden van de webserver. 

Tip 10: MEGA
MEGA is een online opslagdienst waarmee je gratis enorme hoeveelheden data kunt delen. De opslaglimiet is namelijk 50 GB. Genoeg dus om bijvoorbeeld een zelfgemaakte blu-ray als downloadlink aan te bieden! Ga naar de website van MEGA en klik rechtsboven op Create Account. Vul je naam en e-mailadres in en bedenk een wachtwoord. 

Het volledige artikel vindt u op Computer Totaal