10 schouderklopjes voor medewerkers

Waardering motiveert medewerkers en leidt tot meer betrokkenheid. Geef jij je medewerkers regelmatig een complimentje? 10 tips om personeel extra te motiveren met een schouderklopje.

Weet jij hoeveel invloed jouw compliment heeft op je personeel? Waardering door de leidinggevende stimuleert en leidt tot betere prestaties op de werkvloer. Werknemers presteren beter, verzetten meer werk, voelen zich meer betrokken bij het bedrijf en blijvenlanger in dienst. Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bureau Gallup. Werknemers geven aan een persoonlijke blijk van waardering zelfs belangrijker te vinden dan een financiële beloning.

Opmerken en waarderen

Toch onderschatten veel werkgevers het belang van een schouderklopje. Een complimentje op zijn tijd geeft je medewerker het gevoel gezien, begrepen en erkend te worden. Hierdoor laat je zien dat je het werk dat hij of zij verricht belangrijk vindt en waardeert. Door hier aandacht aan te geven kan je medewerkers waarderen en motiveren.

Verdeel je aandacht

Met een compliment uit je je waardering voor een persoonlijke eigenschap, prestatie, inspanning of idee van je medewerker. Dit is voor iedereen belangrijk. Zet iedere medewerker op gezette tijden in het zonnetje, niet alleen de toppresteerders. Verdeel je aandacht eerlijk en zorg ervoor dat je schouderklopje oprecht overkomt. Hoe maak je een compliment?

  • Hoe persoonlijker het compliment hoe beter, dus focus je op een persoon of een klein team.
  • Maak het compliment concreet. Benoem wat de ander zo goed gedaan heeft en waarom je dat waardeert. Geef voorbeelden en specifieke details die je pluim ondersteunen.
  • Formuleer je compliment positief. Plaats geen kanttekeningen. Vertel wat de ander heeft gedaan, niet wat hij heeft nagelaten of wat anderen nooit doen.
  • Spreek vanuit jezelf. Spreek niet vanuit een anonieme algemene deler, maar maak het jouw persoonlijke compliment.
  • Geef het compliment het liefst face to face. Een mailtje of een briefje haalt het niet bij een persoonlijk schouderklopje.
  • Wees creatief. Geef iedereen zijn eigen verhaal; wees origineel en zorg voor de nodige variatie. Laat merken dat je aandacht hebt besteed aan het compliment.

Lees verder