10 tips voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven

Vraag jij je ook soms af of je wel genoeg tijd met je familie doorbrengt? Veel mensen vinden moeilijk een evenwicht tussen leven en werk. Eens er kinderen zijn, wordt dat nog moeilijker. Wat kan je nu doen als jouw worklife balance verstoord is?

Praat erover met je baas
Probeer manieren te vinden om je privéleven beter met je werk te combineren. Praat met je manager over wat de mogelijkheden zijn. Misschien kan je wel één dag per week van thuis uit werken of kan je je uurrooster aanpassen? Zo kan je elke avond je kinderen van school gaan halen bijvoorbeeld.
 
Bepaal wat je prioriteiten zijn
Wat is voor jou het belangrijkste? Veel tijd hebben voor je familie en je vrienden, of carrière maken? Kan je niet kiezen, maak dan voor jezelf uit welke gebeurtenissen of activiteiten in je privéleven je zeker niet wil missen en zorg ervoor dat je die kan combineren met je job.
 
Geef jezelf een deadline
Je kan je uurrooster of manier van werken misschien niet onmiddellijk morgen veranderen. Stel voor jezelf een deadline vast. Beslis wanneer jij een bepaald doel bereikt wil hebben en doe al het mogelijke om dat te bereiken. Zo kan je bijvoorbeeld proberen om binnen een maand minstens twee keer per week te sporten of minstens één keer per week de kinderen van school te halen.
 
Kiezen is verliezen
Als je te veel dingen wil doen, zal je nooit een evenwicht vinden. Bepaal wat belangrijk is voor jou en schrap je andere activiteiten. Dingen die je eigenlijk niet écht moet doen of die je kan uitbesteden aan iemand anders, moeten onherroepelijk van je lijst!
 
Doe niet alles zelf
Er zijn ongetwijfeld een aantal dingen die je nu zelf doet, maar die je kan uitbesteden. Overweeg bijvoorbeeld om enkele huishoudelijke taken door iemand anders te laten doen. Vraag aan de buurvrouw of ze jouw kinderen niet kan meebrengen van school of kijk eens of je partner iets van jou kan overnemen.
 
Baken de grens tussen werk en privéleven duidelijk af
Krijg je vaak 's avonds telefoons in verband met je werk? Vraag dan aan je collega's om je niet te bellen buiten de werkuren of schakel je telefoon gewoon uit als je niet gestoord wil worden. Lees ook je mails niet 's avonds.
 
Vraag raad
Vraag eens aan andere collega's hoe zij er in slagen om hun privéleven en hun werk te combineren. Er zijn mensen die daar blijkbaar geen problemen mee hebben, misschien kunnen zij je met enkele eenvoudige tips helpen.
 
Verlies geen tijd
Als je op het werk bent, zorg er dan voor dat je zo efficiënt mogelijk werkt. Vermijd ellenlange vergaderingen waar je eigenlijk niet echt bij moet zijn. Vraag je steeds af of wat je doet wel absoluut noodzakelijk is en of je het niet kan delegeren aan iemand die minder werk heeft. Je zal zien dat je al heel wat tijd wint.
 
Werk je in een gezinsvriendelijk bedrijf?
Veel bedrijven stellen maatregelen voor die je helpen bij het verbeteren van je worklife balance. Check eens of er bij jou op het werk geen strijkdienst of kinderopvang kan georganiseerd worden. Ben je van plan om van werk te veranderen? Ga dan op zoek naar een gezinsvriendelijk bedrijf.
 
Werk minder
Slaag je er echt niet in om een evenwicht te vinden tussen je werk en je privéleven? Ga dan eens na of je niet deeltijds kan gaan werken. Dan hou je nog voldoende tijd over voor je gezin. Je verdient minder, maar mensen met kinderen kunnen bijvoorbeeld besparen op naschoolse kinderopvang enz. Het is zeker het overwegen waard!

Bron: Stepstone.be