10 vaardigheden die je nodig hebt in de 4e industriële revolutie

Binnen vijf jaar zal meer dan een derde van de vaardigheden (35%) die we vandaag belangrijk vinden op de arbeidsmarkt, veranderd zijn. In 2020 zal de vierde industriële revolutie ons geavanceerde robotica en autonoom vervoer, kunstmatige intelligentie en machinaal leren, geavanceerde materialen, biotechnologie en genomica hebben gebracht.

Die ontwikkelingen zullen de manier waarop we leven en werken veranderen. Sommige banen zullen verdwijnen, andere zullen belangrijker worden. Banen die vandaag nog niet bestaan, zullen alledaags geworden zijn. In de toekomst zal de beroepsbevolking haar vaardigheden moeten aanpassen om gelijke tred te houden, dat staat vast.

In een nieuw rapport, ‘The Future of Jobs’ (de toekomst van banen), brengt het Forum in kaart wat de toekomst brengt op het vlak van werkgelegenheid, vaardigheden en personeelsstrategie.

Het World Economic Forum vroeg aan hr-directeurs en chief strategy officers van toonaangevende multinationals welke invloed de huidige veranderingen hebben op de werkgelegenheid, vaardigheden en werving in de verschillende sectoren en regio’s.

Welke vaardigheden zullen het ingrijpendst veranderen?

Creativiteit zal een van de drie belangrijkste vaardigheden van werknemers worden. Met de toevloed van nieuwe producten, technologieën en werkmethodes zullen werknemers creatiever moeten worden om de vruchten te kunnen plukken van die veranderingen. Robots kunnen ons helpen om sneller op onze bestemming te raken, maar ze zijn (nog) niet even creatief als mensen. Volgens een studie van de Global Agenda Council on the Future of Software and Society van het World Economic Forum verwachten mensen dat machines met kunstmatige intelligentie tegen 2026 deel uitmaken van de raad van bestuur van bedrijven.

Onderhandelen en flexibiliteit, in 2015 nog belangrijke vaardigheden, verdwijnen tegen 2020 uit de top tien. Machines zullen namelijk beslissingen voor ons nemen, aan de hand van massa’s gegevens. Zo zal ook actief luisteren, vandaag nog een kerncompetentie, volledig verdwijnen uit de top tien. Emotionele intelligentie, die er nu nog niet in voorkomt, wordt een van de belangrijkste vaardigheden die alle werknemers nodig zullen hebben.

Lees verder

 

Verstoring in de verschillende sectoren