Acht reisvoorspellingen voor het jaar 2018 volgens Booking.com

Wat brengt het nieuwe jaar op het gebied van reizen? Nieuwe technologieën, wellness-tochten en avonturen die je altijd al wilde ervaren: dit zijn de belangrijkste reistrends van 2018!

Nieuwe technologie
In 2018 zullen meeslepende ervaringen nog belangrijker worden en reizigers zullen met behulp van technologie een ​​bestemming of accommodatie beter leren kennen voordat ze boeken. Kunstmatige intelligentie en digitale technologie helpen de consument bij het maken van slimme bestemmingskeuzes en het verandert de manier waarop we onderzoek doen, reserveren en reizen beleven. Bijna een derde (29%) van de reizigers wereldwijd zegt er geen moeite mee te hebben als een ​​computersysteem de volgende reis bepaalt op basis van hun reisgeschiedenis. Daarnaast zegt de helft (50%) van de reizigers dat het er niet toe doet of ze met een persoon of computer moeten communiceren, zolang hun vragen maar worden beantwoord. Meer dan zes op de 10 (64%) reizigers gaf aan graag een ‘preview’ van hun reis te willen krijgen door middel van virtual reality en 50% wordt aangemoedigd om een reis te boeken door middel van gepersonaliseerde reissuggesties en -activiteiten. In 2018 zal technologie ons verder helpen om zonder moeite en stress de mooiste verblijven en onvergetelijke ervaringen te vinden.

Dromen worden werkelijkheid
2018 staat in het teken van grootse plannen: 45% van de reizigers denkt eraan om een reis te maken die op hun bucketlist staat. De meerderheid hiervan (82%) wil in het komende jaar één of meerdere bestemmingen van hun lijstje afvinken. Mensen hechten steeds meer waarde aan ervaringen in plaats van materiële zaken. Dat wakkert het verlangen aan om ongelooflijke en gedenkwaardige reizen te maken en in 2018 zullen mensen elke kans aangrijpen om op pad te gaan.

Bij de meesten staat een van de wereldwonderen op de bucketlist: bijna de helft van de reizigers (47%) wil in 2018 een wereldwonder bezoeken. Meer dan een derde (35%) wil verrast worden door lokale lekkernijen en 34% wil naar een paradijselijk eiland. Mensen zijn in het nieuwe jaar ook op zoek naar adrenaline: 34% denkt eraan een wereldberoemd attractiepark te bezoeken. Voor deze adrenalinejunkies zijn Orlando (de VS), de Gold Coast (Australië) en Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) de echte topbestemmingen, omdat ze door Booking.com-reizigers worden aanbevolen vanwege de pretparken[1]. Andere activiteiten die reizigers in 2018 willen ondernemen zijn culturele evenementen (28%), een nieuwe vaardigheid leren (27%), een roadtrip of treinreis maken (25%) en een afgelegen of bijzondere plek bezoeken (25%).

Terug naar toen
Naast nieuwe ervaringen staat 2018 ook in het teken van het verleden. Mensen willen hun mooiste jeugdherinneringen opnieuw beleven en gaan terug naar bestemmingen die altijd in het hart zijn gebleven. Een derde van alle reizigers (34%) overweegt in 2018 een reis te maken die ze als kind hebben gemaakt om deze bestemming vanuit een nieuw perspectief te ontdekken.

De populariteit van deze nostalgische vakanties komt voort uit het gevoel van geluk die deze bestemmingen oproepen. Reizigers koesteren mooie en dierbare herinneringen aan familievakanties, het zijn herinneringen die mensen koesteren. Soms zijn ze zelfs kostbaarder dan herinneringen aan een eerste grote liefde of huisdier. De millennials lijken het meest sentimenteel te zijn: 44% van de 18- tot 34-jarigen wilt graag terugkeren naar hun favoriete familiebestemming van het verleden. Aangezien meer dan 60% van alle reizigers in 2018 van plan is dagelijks iets op social media te posten, zullen nostalgische plekken de trend op social media zijn.

In de voetsporen van popiconen
De wereld wordt steeds toegankelijker, en er zijn veel manieren om te beslissen welke bestemmingen we gaan bezoeken. Door onze passies te volgen, vinden we de plekken die bij ons passen, van cultuur tot amusement en van lekker eten tot geschiedenis. In 2018 zullen tv-programma's, films, sport en sociale media een steeds grotere invloed hebben op onze beslissingen en een inspiratiebron worden voor onze reizen. Van alle reizigers zei 39% inspiratie te halen uit blogs of video’s op YouTube, 36% zei in het komende jaar geïnspireerd te worden door televisie, films of muziekvideo's. Meer dan een vijfde (22%) van de reizigers gaat reizen voor een groot sportevenement. 43% overweegt om naar Rusland te reizen voor het wereldkampioenschap voetbal.

De meest gewilde filmbestemmingen voor 2018 zijn: Kroatië, Spanje en IJsland dankzij Game of Thrones (29%), Londen vanwege Sherlock (21%) en Crown (13%), New York en Manhattan dankzij Millions (13%) en tot slot Los Angeles omdat die te zien is in Entourage (10%).

Meer trends