Bedrijfsfeest: do’s en don’ts

Het einde van het jaar is traditioneel de periode van de bedrijfsfeesten. Veel bedrijven organiseren een kerstfeest voor hun medewerkers. Maar hoe gedraag je je nu op een bedrijfsfeest waar al jouw collega's en managers aanwezig zijn? Wij geven je enkele nuttige tips.

Ken je grenzen
Het klinkt misschien overbodig, maar je zou niet de eerste zijn die te diep in het glas kijkt tijdens een bedrijfsfeest. Als er een diner voorzien is, probeer dan vooral aan tafel op te letten, want doordat je glas constant gevuld wordt, besef je niet hoeveel je drinkt. Enkele glazen kunnen natuurlijk geen kwaad, maar overdrijf niet. Dat geldt ook voor het eten. Als er een buffet voorzien is op je bedrijfsfeest, probeer dan niet te vaak aan te schuiven, want dan kom je al snel gulzig over.

Praat met iedereen
Eis niet de aandacht van één persoon op tijdens een bedrijfsfeest. Het is natuurlijk aangenaam om in een ontspannen sfeer je collega's en manager beter te leren kennen, maar overdrijf daar niet in. Praat niet heel de avond met je naaste collega's en manager, maar grijp de kans om ook mensen van andere departementen beter te leren kennen tijdens een bedrijfsfeest. Misschien kunnen je ze nog wel helpen bij je job in de toekomst.

Hou je aan de dresscode
Pas je aan aan de dresscode. Als je die niet kent, kleed je dan neutraal voor een bedrijfsfeest. Niet teveel bloot, niet te casual, maar ook niet te chic. Dat zijn zowat de regels. Je mag wel iets anders aantrekken dan wat je op kantoor zou dragen, maar over het algemeen wordt een diep décolleté niet door iedereen geapprecieerd.

Blijf positief
Een bedrijfsfeest is meestal een eerder informeel gebeuren, dan heb je misschien vlugger de neiging om je mening te geven over bepaalde aspecten van het bedrijf of van je werk. Zorg er wel voor dat je positief bent, en laat je tijdens een bedrijfsfeest niet verleiden tot uitspraken waar je later spijt van krijgt.

Bedank de organisatoren
Voor je weggaat, bedank je best de algemeen directeur en/of diegenen die het bedrijfsfeest georganiseerd hebben. Zij hebben ongetwijfeld hun best gedaan om er een mooi feest van te maken, en ze zullen heel blij zijn met een dankwoordje van de aanwezigen.

Bron: Stepstone