Bewezen voordelen van muziek op het werk

Misschien niet zo sociaal: je koptelefoon op, op kantoor, maar muziek doet je wel beter werken.

In menige garage of fabriekshal staat de radio aan. Lekker de moed erin en de schouders eronder met een leuk liedje of een stevige beat. Maar in veel kantoren is het toch stil op de vloer. En koptelefoons en oortjes zie je vooral bij programmeurs op het hoofd. 

Muziek houdt een deel van je brein bezig
Een klein onderzoek van Jos v.d. Voort v.d. Kleij op Lifehacking.nl geeft geen uitsluitsel over de argumenten voor en tegen muziek op het werk. Sommige mensen raken afgeleid, anderen zijn juist meer geconcentreerd omdat het gedeelte van hun brein dat niet voor de klus gebruikt wordt, zo toch wordt beziggehouden.

Muziek heeft invloed op je geheugen
Toch zitten er volgens wetenschappers veel voordelen aan het werken met muziek. Muziek is een krachtig middel om je beter te voelen en zelfs gelukkiger te maken. In onderstaande infographic van Careerbliss zie je de wetenschappelijke bevindingen rond muziek en werken. Muziek heeft veel invloed op je geheugen, je humeur, je productiviteit en je uithoudingsvermogen.

Dus de volgende keer dat je in de sleur verzand of je ongelukkig voelt op kantoor: zet je favoriete muziek wat harder. Je krijgt er focus van en je doet je baan beter. Als het op kantoor niet kan of mag, luister dan naar muziek tijdens je pauzes. 

Bekijk zeker ook eens de infographic op Intermediair