De 5 stadia van kantoorliefde

De regels van het versieren en versierd worden, zijn herkenbaar en vaak voorspelbaar. Tijdens een avondje uit zie je het dan ook vaak van kilometers ver aankomen. Toch laten mensen zich op het werk wel eens verrassen.

Op het werk primeren namelijk de professionele bezigheden en verschuift de waakzaamheid voor de typische dingen van de 'hofmakerij' naar de achtergrond. We geven je de verschillende stadia van de kantoorliefde. Zo krijg je meteen een idee of de collega die je altijd zo vriendelijk benadert, meer wil, en kan je desnoods ingrijpen. (of juist niet...)

Stadium 1: Ik heb een oogje op jou
Observatie: Mensen zoeken elkaar uit binnen een groep. Die ene collega valt je plots op, lijkt je ineens erg bijzonder. Je zoekt naar de redenen waarom ('hij is grappig en direct tegelijkertijd', 'zij ziet er niet alleen goed uit maar maakt ook snelle, gevatte opmerkingen',...).

Uitdaging: Voelen jij en je collega wederzijdse aantrekking, dan volgt het plagen, uitdagen en elkaar aan het lachen maken.

Pronkgedrag: Je wilt je van je beste kant laten zien. Mogelijk ga je extra je best doen op werkvlak of begin je meer aandacht te besteden aan je voorkomen.Het is in dit stadium dat mensen zich bewust worden van het feit dat hun relatie verder gaat dan de klassieke, zakelijke werkrelatie. Let op: wanneer het goed klikt tussen twee collega's betekent dit niet automatisch dat ze iets met elkaar willen beginnen. Soms is wederzijdse aantrekkingskracht eenvoudigweg het begin van een hechte vriendschap.

Stadium 2: Ik wil je
Afzonderen van de rest: Twee collega's die het vorige stadium met succes hebben doorlopen, willen ongestoord samen zijn. Eerst binnen de werkuren: ze gaan met z'n tweetjes lunchen, nemen samen een koffiepauze of blijven iets langer treuzelen na een vergadering. Verder in dit stadium zullen ze elkaar ook buiten het werk willen ontmoeten.

Cadeautjes: Binnen de werksfeer is het nogal moeilijk om binnen te stappen met een boeket rozen of een flesje parfum maar het kan ook subtieler. Het is veelbetekend wanneer je collega plots grappige sms'jes of persoonlijke e-mails stuurt. Ook de boodschappen op je antwoordapparaat zullen jovialer worden.

Thuis bellen: De romance is duidelijk begonnen wanneer één van de twee de andere thuis belt. Een dringende zakelijke reden is de ideale aanleiding voor een uitgebreider gesprekje. Is één van de collega's getrouwd, of zijn ze beiden getrouwd, dan gebeurt net het omgekeerde; zelfs voor dringende professionele situaties zullen ze elkaar nooit meer thuis bellen.

Vertrouwelijkheid: Collega's leren elkaar beter kennen en voelen zich geborgen door het vertrouwen en de emotionele steun van de ander.

Fantasie: Je gedachten beginnen af te dwalen naar je collega. Dat kan ervoor zorgen dat je er op je werk én daarbuiten nogal verstrooid bij loopt. Rationele argumenten ('Ik wil eerst nog wat genieten van het vrijgezellenleven') en irrationele argumenten ('Stel je nu eens voor dat ik zo'n leuke vriendin zou hebben') raken op dit moment in een verward gevecht.

Aanraken: Aantrekkingskracht vindt altijd manieren om 'per ongeluk' of 'precies zoals anders' fysiek contact te maken. De arm aanraken, schoudercontact in de lift, een plagende duw, ... Gaat de aanraking gepaard met een intense blik, dan nadert men het punt waarbij de relatie een seksuele component krijgt.

Extra ontmoetingen: Om elkaar beter te leren kennen spreken de collega's af buiten het werk. Ze worden zich bewust van hun gevoelens en beseffen dat ze zich op de werkplek afstandelijker moeten gaan gedragen om het niet te doen opvallen.

Lees meer