Doeltreffend netwerken

Contact zoeken met andere professionals kan heel wat carrièremogelijkheden aan het licht brengen op kaderniveau die niet noodzakelijk openbaar gemaakt worden. Hierbij enkele tips om veelvoorkomende fouten te vermijden bij het netwerken. Een fout is immers snel gemaakt, zeker als u al een tijdje niet meer hebt geoefend.

Een actief netwerk vormt de sleutel tot een succesvolle carrière. U kunt zich immers niet veroorloven om plots als werkzoekende geen contactpersonen of referenties te hebben. Als u over een netwerk beschikt met gevestigde connecties vindt u ongetwijfeld gemakkelijker werk.

Hierbij enkele veelvoorkomende fouten bij het netwerken en tips om ze te voorkomen:

Evenementen voor professionals niet zelf bijwonen.
Als u niet zelf de verantwoordelijkheid neemt om deel te nemen aan deze evenementen, maar uw collega’s er vaak mee opscheept, dan loopt u het risico dat u belangrijke netwerkkansen laat schieten. Maak een inspanning om zo veel mogelijk zelf deel te nemen aan bijeenkomsten van professionele verenigingen.

De receptie niet bijwonen die voorafgaat aan een evenement.
Kom tijdig aan zodat u een babbeltje kunt slaan met andere gasten of met de sprekers vooraleer het evenement begint. Bekijk de registratietabel om te zien wie reeds is aangekomen en ga op zoek naar de mensen die u wenst te ontmoeten.

Een beperkt aantal mensen aanspreken.
Breid uw netwerk uit zodat het professionals van verschillende niveaus omvat en niet alleen mensen met uw ervaring. Ga ook op zoek naar contactpersonen buiten uw vakgebied. U weet immers nooit wat zij u kunnen bieden.

Lees verder