Een hoger salaris verdienen dankzij deze 8 nuttige tips

Jarenlang volg je een opleiding om je diploma te halen en werk je hard om een goede positie op de arbeidsmarkt te veroveren. Vervolgens stop je al je energie in het maken van carrière. Je investeert veel tijd en moeite om hogerop te raken zonder dat je iets op een presenteerblaadje krijgt aangeboden.

Zelfs als meer salaris verdienen niet bovenaan jouw prioriteitenlijstje staat, is het toch verstandig om zo veel mogelijk salaris en voordelen in de wacht te slepen. Want wie wil te maken krijgen met ontoereikende bankrekeningen aan het eind van iedere maand? Als professional heb je het recht om meer salaris te vragen. Je kunt hiermee beginnen door deze basistips te volgen. Doe je dit niet, dan benadeel je jezelf.

Werk aan je cv
Allereerst moet je over een lange periode in jouw professionele ontwikkeling investeren. Dit proces begint tijdens je opleiding als je voor het eerst examens doet en loopt eigenlijk je hele werkzame leven door tot je op pensioen gaat. Alles wat je doet in het kader van jouw carrière is bedoeld om jouw cv beter te maken en een hoger aanzien bij mogelijke werkgevers te krijgen. Je moet zo goed mogelijke cijfers halen, brede en uiteenlopende professionele ervaring opdoen, jouw capaciteiten ontwikkelen, bewijs leveren van wat je al bereikt hebt en bedreven worden in het promoten van je eigen kwaliteiten. Als jouw cv in het oog springt, mag je wellicht op sollicitatiegesprek komen. Mits je in dat gesprek de selectiecommissie kunt overtuigen, ben je in een uitstekende positie om eerst de job in de wacht te slepen en daarna te onderhandelen over het beste verloningspakket voor jezelf.

Maak carrière
Er is in iedere branche een rechtstreeks verband tussen verantwoordelijkheden en salaris. Hoe hoger je rol binnen een organisatie en hoe belangrijker je bent voor de dagelijkse gang van zaken, hoe meer salaris je kunt verdienen. Dus als je op startniveau bij een bedrijf begint en niet werkt aan promotiekansen, moet je niet verbaasd zijn als je niet meer salaris gaat verdienen. Voor een salarisverhoging moet je vaardigheden ontwikkelen, ervaring opdoen en je dan richten op nieuwe functies die beter betaald worden. Dit kan zowel binnen als buiten het bedrijf zijn.

Ga voor een grote organisatie werken
Door te gaan werken voor een kleine organisatie krijg je wellicht de kans om al snel door te groeien naar een seniorprofiel en daarbij het strategisch beleid van het bedrijf te gaan bepalen. Maar doorgaans hebben kleinere bedrijven minder financiële middelen voor salarissen en voordelen. Als je een topsalaris wilt verdienen binnen jouw branche, moet je voor een van de grotere marktleiders of multinationals gaan werken: een bedrijf met bredere schouders. De top van de industrie is doorgaans bereid om meer te betalen voor de meest getalenteerde kandidaten als ze weten wat deze het bedrijf kunnen bieden. Er zal bij een dergelijk bedrijf meer concurrentie bij promoties zijn – gezien het groot aantal mensen dat zij tewerkstellen – maar werknemers verdienen over het algemeen meer dan bij kleine en middelgrote ondernemingen.

Voor de andere tips, lees hier verder