Een positieve gedachte om de dag mee te beginnen

Als je lang over iets piekert, gaat dat helemaal op zichzelf staan en creëer je er een eigen werkelijkheid voor. Als je je maar zorgen blijft maken over een aankomend examen, zul je lichamelijk gespannen raken en je niet meer zo goed kunnen concentreren, zodat je minder goed zult presteren als wanneer je je er niet zo druk over had gemaakt.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van je gedachten, omdat ze bepalen hoe je je de hele dag voelt, hoe goed je presteert en hoe je ’s nachts slaapt. Als je de negatieve gedachten niet kunt verdrijven, kunnen ze zich gemakkelijk in je hoofd nestelen en buiten proporties groeien.
Je kunt jezelf dus stress aanpraten.

Een positieve kijk ontwikkelen
Maar hoe zorg je nu dat je van negatief naar positief gaat? Is het een kwestie van een roze bril opzetten en doen alsof alles goed gaat terwijl dat eigenlijk niet zo is? Nee. Positief denken en een optimistische kijk op het leven, hebben niets te maken met rondlopen met je hoofd in de wolken. Je moet eerder het evenwicht verplaatsen.
Wat positief denken met je doet, is je in het juiste denkkader zetten om je vaardigheden het beste uit de verf te laten komen, terwijl je kalm en geconcentreerd blijft. Deze houding is ook ideaal als er iets onverwachts gebeurt. Als je ontspannen bent, ben je beter in staat om op een constructieve manier met problemen om te gaan.

Bevestigingen gebruiken
Een bevestiging is een positieve zin die je herhaaldelijk gebruikt om je optimistischer te voelen en om jezelf in je gedachten in een kader te plaatsen waardoor je efficiënter gaat werken, handelen en denken Het regelmatig gebruik van bevestigingen zet een nieuw en optimistisch ‘herinneringsspoor’ in je onderbewuste, zodat je na verloop van tijd merkt dat je positiever gaat denken.

Positieve bevestigingen om de dag mee te beginnen

  • Ik verheug me op een leuke dag
  • Ik verheug me op alle leuke dingen die voor het grijpen liggen
  • Ik heb alles wat nodig is om hier een goede dag van te maken
  • Ik verheug me op deze dag en heb vertrouwen

Positieve bevestigingen wanneer je in een moeilijke situatie zit

  • Ik kan het; ik kan dit oplossen
  • Ik ben kalm, geconcentreerd en sterk
  • Als ik deze ervaring weet te beheersen, kom ik er sterker uit
  • Ik doe mijn best, en mijn best is heel goed

Bron: The Relax Company