Een sollicitatiegesprek voorbereiden: hoe doe je dat?

Als je een sollicitatiebrief hebt geschreven en op basis van deze brief bent uitgenodigd om op gesprek te komen, ben je natuurlijk erg blij dat je de kans krijgt om jouw motivatie in een persoonlijk gesprek toe te lichten. Echter, een uitnodiging voor een gesprek betekent absoluut nog niet dat jij de functie op je naam hebt staan. 

De meeste bedrijven nodigen namelijk meerdere kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek, waardoor het erg belangrijk is om jouw gesprek goed te doorlopen en een voorsprong te creëren op de andere kandidaten.

Eén van de manieren om dit te doen, is door jouw sollicitatiegesprek goed voor te bereiden.

Het belang van een sollicitatiegesprek voorbereiden
Zeker als er meerdere sollicitanten op gesprek komen, is het erg belangrijk om jouw sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Door een sollicitatiegesprek voor te bereiden, verklein je namelijk de kans dat je voor verrassingen komt te staan tijdens jouw gesprek. Wordt er bijvoorbeeld een specifieke vraag gesteld en heb je je niet voorbereid op deze vraag? 

Dan is de kans groot dat je hierdoor in de war raakt en niet weet wat je moet zeggen. Daarnaast is het tevens mogelijk dat je door een slechte voorbereiding verkeerde antwoorden gaat geven, waardoor je jouw kans op de job verkleint. Niet alleen het gesprek zelf is dus erg belangrijk, maar ook zeker de voorbereiding op dit gesprek.

Lees verder op de site van Robert Half