Het nieuwe evalueren

Maar liefst 77. Zoveel percent van de HR-managers is – volgens een studie van The Society of Human Resources uit 2013 – in meer of mindere mate ontevreden met hoe hij zijn medewerkers evalueert. Vooral het klassieke evaluatiegesprek ligt onder vuur. Ontdek hoe het ook anders kan.

'Tijdsintensief', 'een formaliteit': de kritiek op evaluatiegesprekken is vaak niet mals. Ligt de klemtoon louter op het benoemen van fouten of het bepalen van businessgerelateerde doelstellingen, dan schieten ze inderdaad hun doel voorbij. Maar mits de juiste mindset – één die focust op zelfontplooiing – kunnen evaluatiegesprekken zeker zinvol zijn.

Het nieuwe evalueren

Met deze tips maakt u van het klassieke eindejaargesprek een motiverende en zinvolle evaluatie.

1.  Mik op persoonlijke talentontwikkeling
Het evaluatiegesprek is historisch gegroeid uit een systeem dat scores van 1 (heel zwak) tot 5 (uitstekend) toekent. De scores stegen dan meestal evenredig met hoeveel werk iemand verzet. Iets wat ervoor zorgde dat medewerkers zich vaak vergeleken met hun collega’s, wat dan weer wrevel en frustratie kon veroorzaken.

2.  Bespreek individuele groei tijdens functioneringsgesprekken
Tijdens een kort maar gefocust – en bij voorkeur maandelijks – gesprek brengt u onderwerpen aan bod zoals: het behalen van resultaten als groep, kennisdeling en permanent leren.

Lees verder