Kwart van Belgen wil van werk veranderen omwille van mobiliteit

Eén ding staat vast: de Belg brengt veel tijd door in zijn auto of het openbaar vervoer om op zijn werk te geraken. Bovendien is België zoals bekend niet de beste leerling op het gebied van files. Ze worden jaar na jaar langer en spreiden zich in tijd en ruimte, want ze komen vaker voor buiten de spits en op secundaire wegen. Hoewel de gemiddelde woonwerkafstand de afgelopen vijf jaar dezelfde bleef, denken heel wat Belgen eraan om dichter bij huis te werken en hiervoor zelfs loon in te leveren. Dat blijkt uit de Barometer van Partena Professional over het woon-werkverkeer van de Belgen.

BELG IS PENDELAAR IN HART EN NIEREN, BEHALVE DE BRUSSELAAR

Uit de cijfers van Partena Professional[1] blijkt dat het gemiddelde woon-werktraject van de Belg 21 km is, en dat is al zo sinds 2013. Volgens de resultaten van de Barometer van Partena Professional is 1 op 10 Belgische werknemers langer dan een uur onderweg naar zijn werk, 4 op 10 langer dan 30 minuten en iets meer dan 2 op 10 minder dan 15 minuten. 

De grootste pendelaars zijn Limburgers met een gemiddelde van 43 km per dag, gevolgd door de West-Vlamingen met 31 km en de inwoners van de provincie Namen, die de 3de plaats innemen met een gemiddelde van 28 km. Zoals verwacht werken Brusselaars dichter bij huis, op gemiddeld 8 km van hun werkplek.

Brusselaars zijn ook de minst mobiele werknemers, samen met de Luxemburgers: 87% onder hen en 87% van de Luxemburgers werkt in eigen streek. Ze worden op de voet gevolgd door de Luikenaars, waarvan 86% in de Luikse regio werkt. In tegenstelling tot de West-Vlaamse werknemers, die meer geneigd zijn om buiten hun provincie een job te zoeken, want maar 35% onder hen werkt in eigen streek.

Lees verder op Partena