Last van stress : hou je parasympathicus te vriend!

Heb je al gehoord van de parasympathicus? De parasympathicus is dit deel van het zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat je lichaam na inspanning of spanning regenereert, ontspant en herstelt. Belangrijk genoeg dus om er even wat aandacht aan te schenken!

We kennen allemaal wel het verhaal van de holbewoner : kwam je als holbewoner een wild dier tegen in het bos, dan had je twee opties: vechten of vluchten. We leven al lang niet meer in de oertijd, maar de primitieve, dierlijke instincten zijn dezelfde gebleven. [tijger-holbewoner]

In geval van stress zorgt het sympathisch zenuwstelsel, de tegenhanger van de parasympathicus, voor een aantal automatische processen: je hartslag gaat omhoog, je ademhaling versnelt zich, je bloed stroomt naar je spieren…… Je bent klaar om te vechten of te vluchten.

Onze moderne tijd is enorm veeleisend: we hebben het razend druk, alles moet snel en dus hebben we ook veelvuldig te maken met stress.

Op stress reageren we hetzelfde als de holbewoner. Deze overmatige activiteit van het sympathische zenuwstelsel, veroorzaakt op termijn een verstoring van de balans tussen het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel.

Het gevolg van langdurige stress is dat de sympathicus te vaak en te lang wordt ingeschakeld (onbewust) en dat je  hem niet weer kunt uitschakelen.  Tegelijkertijd is de parasympaticus vaak uitgeschakeld en biedt onvoldoende tegenwicht. Door deze disbalans raakt  je stresssysteem overbelast.

Lees verder op de site van The Relax Company