Meeste werknemers niet tevreden over gezondheidsbeleid op de werkvloer

Meer dan de helft van de Belgische werknemers (57 procent) is niet tevreden over de mogelijkheden die de werkgever biedt om een gezonde levensstijl op de werkvloer te bevorderen. Amper een vijfde (21 pct) vindt dat hun CEO echt belang hecht aan gezondheid in het bedrijf. Dat blijkt uit een onderzoek van levensverzekeraar NN, het vroegere Delta Lloyd, bij 1.900 werkende landgenoten tussen 20 en 65 jaar. Zestig procent van de werkende Belgen is beduidend ouder dan zijn kalenderleeftijd. Hij is gemiddeld 6,1 jaar ouder dan hij denkt, zo leert het zogenaamde Nationaal Gezonderzoek. Een en ander is het gevolg van een ongezonde levensstijl. Drieëntwintig procent rookt, bijna de helft (48 pct) kampt met overgewicht, iets meer dan 30 pct heeft een inactieve levensstijl, en een kwart (23 pct) eet niet elke dag verse groenten of fruit.
Daarnaast zijn er stress en slaaptekort die een ongezonde levensstijl in de hand werken: 28 pct van de werkende landgenoten heeft op regelmatige basis te veel stress, en zes op de tien geeft aan te weinig te slapen tijdens de werkweek.
Opvallend: CEO’s en managers scoren over de hele lijn beter op het vlak van gezondheid dan hun medewerkers. De bedrijfsleiders zijn dus overtuigd van het belang van gezondheid voor hun eigen succes en geluk, maar toch slagen ze er volgens hun medewerkers niet in om dat besef te vertalen naar een actief gezondheidsbeleid op de werkvloer. Amper 11 pct van de werkende Belgen zegt tot een bedrijf of organisatie te behoren waar continu initiatieven lopen om de gezondheid van de werknemers op peil te houden.

Lees verder op Metrotime