Netwerken: met wie wel en met wie niet?

Netwerken is een slimme en leuke manier om verder te komen in het leven. Je maakt nieuwe vrienden en kennissen en krijgt de kans zowel jezelf als anderen te helpen in hun carrière.

Er zijn echter ook mensen die alleen maar van je willen profiteren en zich er niet zoveel van aantrekken dat netwerken van twee kanten moet komen. Leer daarom inzien wie de moeite waard zijn, en wie alleen maar een verspilling van je tijd zijn.

Herken waardevolle netwerkcontacten
Contacten die waardevol zijn voor je netwerk kun je meestal herkennen aan een aantal kenmerken:

  • Ze zijn geïnteresseerd in de lange termijn, niet alleen in het hier en nu
  • Ze proberen je te helpen of te adviseren en praten niet alleen over zichzelf
  • Ze kunnen aantonen bepaalde expertise te bezitten, het blijft niet bij holle woorden

Bouw een waardevolle relatie op met deze mensen en pluk de vruchten van je netwerk. Zorg er wel voor dat je zelf ook een waardevol onderdeel van hun netwerk blijft.

Herken waardeloze netwerkcontacten
Mensen die je maar beter links kunt laten liggen herken je over het algemeen aan deze kenmerken:

  • Ze zijn ongeloofwaardig
  • Ze vragen te vaak om je hulp
  • Ze zijn alleen gericht op hun eigen doelen

Hoe charismatisch, humoristisch en vriendelijk ze misschien ook overkomen, op de lange termijn zul je erachter komen dat je met deze mensen niets bereikt en je eigenlijk alleen je tijd verspilt.

Zet er een punt achter
Als je iemand in je netwerk hebt die je alleen maar tijd en moeite kost zonder dat je daarvoor iets terugkrijgt, is het tijd daar een einde aan te maken. 
Je kunt er voor kiezen iemand eerlijk te vertellen hoe je erover denkt. Je hebt dan nog een kans dat je het contact niet hoeft te verbreken omdat de ander zijn fout inziet en in het vervolg meer voor je doet. 
Het is echter ook weer niet alsof je je partner aan de kant zet die je een verklaring schuldig bent. Je kunt er dus ook voor kiezen zijn telefoontjes en e-mails te negeren, dan snapt hij de boodschap vanzelf wel. Bedenk als je voor die laatste aanpak kiest wel dat het voor ongemakkelijke situaties kan zorgen als je elkaar tegenkomt tijdens een vergadering of receptie.  

Bron: Monster.be