Nieuw wapen tegen stress en burn-out: de kantoorhond

In de strijd tegen stress en burn-out denken bedrijven steeds verder 'out of the box'. En dus maken voortaan soms zelf honden hun opwachting op kantoor.

Sinds 2015 moedigt Nestlé zijn werknemers aan hun hond mee te brengen naar het werk. “Intussen zijn er zo’n twintig die geregeld komen”, zegt e-businessmanager Bob Hermans, eigenaar van Pepper, een tien maanden oude Welsh Springer Spaniel. Buiten heeft Nestlé een kleine hondenwei aangelegd. En de liften zijn opgedeeld: in de linkerlift loop je de kans om naast een hond te staan, de rechterlift is diervrij. Kwestie van hondenhaters de mogelijkheid te geven ze te ontwijken.

Ook bij het concurrerende concern Mars zijn honden welkom. “Sinds een jaar of vijf zijn er elke dag wel zo’n twee op kantoor”, zegt Kathy Heungens. De directeur corporate affairs van Mars België neemt zelf een dag of drie per week haar hond Louise mee naar kantoor.

Slimme pr?

Nestlé en Mars hebben met respectievelijk Purina en Pedigree bekende merken van dierenvoeding in huis. Er is dus een link met de harige huisgenoten van hun werknemers. Toch stellen deze bedrijven dat het hondenbeleid meer is dan slimme pr. “Het gaat er meer om dat het voor iedereen beter is als de hond af en toe mee komt werken”, zegt Hermans. “Zo’n dier gedijt beter in gezelschap. En zijn aanwezigheid heeft een positief effect op de mensen op kantoor.”

De kantoorhond lijkt het soort HR-hype waarvan er om de paar kwartalen wel een nieuwe opduikt. Maar het gevoel dat Cosyn en Heungens aan hun dier overhouden, is authentiek. Het is al jaren bewezen dat dieren in de privéomgeving goed zijn voor de fysieke en de mentale gezondheid van hun baasjes. “Maar er is ook een stijgende interesse naar de effecten van huisdieren op de werkplaats”, stelt arbeidspsycholoog Frederik Anseel (UGent). “Het past in de trend waarbij de grenzen tussen je privé- en je werkleven vervagen. Maar bedrijven zijn op dit moment vooral bereid alles te overwegen dat kan helpen om de stressniveaus te doen dalen."

Lees verder op HR.square