Vijf tips voor een creatiever kantoor

Menig kantoorwerker heeft in de nieuwjaarstoespraak te horen gekregen het nieuwe jaar creatief te beginnen. Maar dat is nog niet zo makkelijk in een kantoortuin die verlicht wordt door tl-bakken. Vijf manieren om op betere ideeën te komen, op de werkvloer.

Ga voor groen
Van blauw word je rustig en rood zorgt voor analytisch denkvermogen. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat onze hersenen van de kleur groen juist eencreatieve boost krijgen. Kantoren met grote ramen en een fraai uitzicht op een park zijn wat dat betreft, hoewel schaars, erg gunstig voor de creativiteit. Maar door de suggestie van natuur worden onze hersenen ook gestimuleerd. Een poster van een bosgezicht heeft min of meer hetzelfde effect als een echt bos.

Geef ruimtes een eigen functie
In weerwil van de trend om kantoorruimtes zo veel mogelijk open te maken en zo de transparantie te bevorderen, is een kantoor waar iedereen door elkaar zit te bellen juist níet goed voor de creativiteit. Slimme bedrijven die het wel goed doen zorgen er juist voor dat er zowel ruimte is om elkaar te ontmoeten, als ruimte om je terug te trekken. Een populaire oplossing is een centrale werk- en ontmoetingsplek met daaromheen plekken om te bellen, gefocust te schrijven of kleinschalig te overleggen. Vergeet de statafels niet. Staand vergaderen wordt het helemaal in 2016.

Bepaal zelf de inrichting
Natuurlijk is het als baas heerlijk om je macht te laten gelden en zonder overleg te beslissen hoe de werkplek er uitziet. Maar erg effectief hoeft dit niet te zijn. Bedrijven die medewerkers zelf laten bepalen in wat voor omgeving ze een groot deel van hun dag doorbrengen, schijnen succesvoller te zijn dan top-down ingerichte kantoortuinen. Een Amerikaanse softwarebouwer liet op basis van de wensen van de programmeurs zelfs een hyperflexibel kantoor bouwen. De muren werden voorzien van netwerkkabels en kunnen via rails in het plafond in de gewenste opstelling worden geplaatst.

Doe het samen
Samenwerking creëert vertrouwen en bevordert een open sfeer waarin mensen ideeën durven te delen. We kennen natuurlijk de Post-it wars waarbij tegenoverliggende kantoren hun ramen volplakken met gekleurde plakplaatjes.

Dim de lichten
Een studie uit 2013 heeft aan het licht gebracht dat een gedimde omgeving wel eens positief zou kunnen zijn voor de creativiteit. Hiervoor werden ruim honderd Duitse medewerkers geïnterviewd die een viertal creatieve opdrachten kregen. Naderhand werd gekeken of de resultaten werden beïnvloedt door de mate van lichtintensiteit waaraan ze blootgesteld waren. En wat bleek? Een gedimde omgeving had een positief effect, vooral op de mate van reflectie en concentratie. Nog beter is natuurlijk licht dat juist zorgt voor een energieke stemming waarin beter wordt samengewerkt.

Bron: RTLZ