Werknemers willen gezonder eten op het werk

Bijna vier op de vijf werknemers is matig of niet tevreden met de mogelijkheden die hun werkgever biedt om gezond te leven. Vooral toegang tot gezonde maaltijden en tussendoortjes zouden beter kunnen, zo blijkt uit een rondvraag in opdracht van verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd Life.

Voor het onderzoek ondervroeg onderzoeksbureau 365Analytics 1.000 actieve Belgen tussen 18 en 65 jaar naar hun persoonlijke gezondheidssituatie en de rol die hun werkgever hier in kan spelen. Ongeveer de helft van de ondervraagden kampt vandaag met overgewicht of is zwaarlijvig. Logische manieren om dit aan te pakken zijn meer bewegen en gezonder eten, maar volgens de Belgen is een gezondere levensstijl duur (51 procent), neemt die veel tijd in beslag (44 %) e vraagt die een grote inspanning(52 procent).

Op het werk ligt een groot potentieel: slechts 19 procent van de werknemers is vandaag tevreden over de mogelijkheid die hun werkgever biedt om een gezondere levensstijl op peil te houden. Slechts 37 procent zegt dat het aanbod van dranken op het werk gezond is, hoewel 55 procent er gebruik van zou maken mocht de mogelijkheid er zijn. Bij slechts dertig procent van de werknemers zorgt de werkgever dat zijn medewerkers ’s middags gezond kunnen eten. Zowat zes op tien Belgen zou kiezen voor een gezonde maaltijd als de werkgever dit zou aanbieden. Bij één op de vijf werknemers wordt fruit aangeboden, hoewel de helft zegt spontaan fruit te eten als de werkgever het zou aanbieden. Bij slechts één werkgever op vijf zijn gezonde voedingsmiddelen, waaronder ook tussendoortjes, voorzien. 45 procent zou er gebruik van maken als de werkgever het zou aanbieden.

Inzetten op een gezondere levensstijl heeft voordelen, zowel voor werkgever als werknemer, zegt professor Lieven Annemans, gezondheidseceonoom aan de Ugent. “Onderzoek toont aan dat het BMI van werknemers tot vijf procent daalt wanneer zij werken in een omgeving waar de werkgever actief aan de slag gaat met gezonde voeding. Hierdoor kan het aantal werknemers met een gezond voedingspatroon met vijftig procent stijgen. Gezondere werknemers presteren beter, zijn minder vaak ziek en renderen beter op lange termijn”.

Bron: Nieuwsblad