Zakenreizigers hebben meer zorgen over veiligheid

De zorgen over veiligheid bij zakenreizigers en travel managers nemen toe, blijkt uit onderzoek van ACTE (de Association of Corporate Travel Executives) in samenwerking met American Express Global Business Travel (GBT).

De studie met de titel Checking In: Servicing the Multifaceted Modern Business Traveller, signaleert een sterke toename van het aantal zakenreizigers dat zich de afgelopen drie maanden zorgen heeft gemaakt over de persoonlijke veiligheid. Meer dan de helft (56 procent) van de inkopers van zakelijke reizen geeft aan dat ze deze meldingen zagen toenamen. Ook gaf 54 procent van de reizigers aan zich zorgen te maken over reizen naar de Verenigde Staten, onder meer door dreigende wijzigingen in visumplicht en immigratiebeleid.

“Het tempo van verandering -en de mate van angst- in de corporate travel industry is in de afgelopen drie tot zes maanden enorm versneld. Het is cruciaal voor bedrijven om hier op in te spelen om werknemers productief en gelukkig te houden onderweg,” zegt Greeley Koch, directeur van ACTE. “Gelukkig ontwikkelen reistechnologieën net zo snel of sneller en bieden managers en planners nieuwe tools om geluk, safety en security aan te pakken.” Uit dezelfde studie blijken travel managers al op de signalering in te spelen met een verbeterd scholingsaanbod.

“De moderne zakenreiziger is mondiger dan ooit. Ze komen voor zichzelf op op basis van hun eigen ervaringen en ze willen zich wapenen met kennis over veiligheidsvraagstukken, “zegt Evan Konwiser, vice-president van Digital Traveler bij GBT.

Databeveiliging
Communicatiekanalen blijven een vereiste voor zakelijke reizen. Er is veel vraag naar uitbreiding van de communicatieopties. Maar er zijn zorgen over de kwetsbaarheid van de digitale netwerken. Bijna eenderde van de respondenten gaf aan dat reizigers hen in de afgelopen drie maanden met vragen over databeveiliging benaderden. Maar weinig bedrijven lijken procedures te hebben opgesteld rondom dit onderwerp. Zo mag in 58 procent van de gevallen een werknemer gebruik maken van de eigen telefoon of andere apparaten voor zakelijke doeleinden, 64 procent van de respondenten geeft bovendien aan dat reizigers gebruik mogen maken van publieke wifi netwerken.

Deeleconomie
Uit het onderzoek van ACTE blijkt verder dat zakenreizigers gebruik blijven maken van de deeleconomie, vooral voor vervoer. Wat betreft accomodaties lijkt het enthousiasme voor diensten als Airbnb af te zwakken, slechts zestien procent van de respondenten rapporteerden een toegenomen gebruik in de laatste zes maanden. In de zoektocht naar een goede balans tussen werk en priveleven, geven de travel managers aan dat zakenreizigers vaker interesse tonen in het combineren van ‘business’ met ‘leisure’ tijdens de zakenreis.

Volgens ACTE is de verhoogde aandacht voor de werk/privé-balans een logisch gevolg van de spanningen die in het eerste kwartaal van 2017 zijn ontstaan door nieuwe regels en voorschriften die een aanzienlijke onzekerheid in het reisplanningsproces brachten. De organisatie raadt travel managers aan de reiziger centraal te blijven stellen en nieuwe ontwikkelingen en reizigersbehoeften nauwlettend in de gaten te houden. 

Lees volledig arttikel op zakenreis.nl